Prikazivanje rezultata 1 do 22 od 22

Tema: win 7 32 ili 64

  1. #1
    GSM Guru
    Clan br.
    5934
    Registrovan
    May 2007
    Lokacija
    HR Kuti
    Godina
    42
    Br. postova
    202
    Hvala
    27
    Pohvaljen 27 puta u 18 postova

    win 7 32 ili 64

    Sile tjeraju na prelazak na win7.
    Sad pitanje 32 ili 64 ?
    Kakva su vasa iskustva ,svaki savijet dobro dosao.

  2. #2
    GSM Guru PabloKs's Avatar
    Clan br.
    13239
    Registrovan
    Oct 2010
    Lokacija
    Krusevac
    Godina
    33
    Br. postova
    223
    Hvala
    34
    Pohvaljen 41 puta u 20 postova
    Ja sam install win7 64 zbog rama,do skoro nikakav problem. Sada nece nspro zadnji update,ali mislim da je nesto oko win-a samog,dosta sam cackao i brisao po registry-ju...

  3. Sledeci korisnici su rekli hvala PabloKs za ovaj koristan post:


  4. #3
    GSM Master voodoons's Avatar
    Clan br.
    2242
    Registrovan
    Sep 2006
    Lokacija
    Novi Sad
    Br. postova
    436
    Hvala
    73
    Pohvaljen 55 puta u 43 postova
    win 7 je keva za ovaj posao... 32bit ako imas manje od 4gb a 64bit ako je vise od 4gb, svejedno je inace samo neces videti vise od 3 i nesto GB na 32bitnom

  5. Sledeci korisnici su rekli hvala voodoons za ovaj koristan post:


  6. #4
    GSM Master JovanK's Avatar
    Clan br.
    10754
    Registrovan
    Feb 2008
    Lokacija
    Podgorica
    Godina
    33
    Br. postova
    277
    Hvala
    56
    Pohvaljen 66 puta u 46 postova
    Radi li nck na 64 bitnima, kakvo je stanje sa drajverima

    Sent from my IDOL 3 using Tapatalk

  7. Sledeci korisnici su rekli hvala JovanK za ovaj koristan post:


  8. #5
    GSM Guru PabloKs's Avatar
    Clan br.
    13239
    Registrovan
    Oct 2010
    Lokacija
    Krusevac
    Godina
    33
    Br. postova
    223
    Hvala
    34
    Pohvaljen 41 puta u 20 postova
    Radi provereno kod mene...

  9. #6
    GSM Master KOBRA1991's Avatar
    Clan br.
    12877
    Registrovan
    Feb 2010
    Lokacija
    Beograd
    Godina
    28
    Br. postova
    287
    Hvala
    95
    Pohvaljen 35 puta u 28 postova
    Ja sad u zadnje vreme imam problema samo sa mtk driverima mozda je i sistem odlepio, a problem je taj sto nisu potpisani navodno, i onda na bootu moram f8 i disable driver signature i radi x64 kao zmaj

  10. #7
    GSM Guru
    Clan br.
    5934
    Registrovan
    May 2007
    Lokacija
    HR Kuti
    Godina
    42
    Br. postova
    202
    Hvala
    27
    Pohvaljen 27 puta u 18 postova
    Imam 4gb,stari coer2 (e8500),asus P5Q SE,instaliran XP prije 6 godina,nikada ikakav problem....
    7-ica bi isla na drugi disk, tako da xp ostaje....ne diraj ono sto dobro radi..
    sve polagano trazi prelazak na 7,nije problem samo eto dvojba 32 ili 64...donglovi,boxovi,driveri...

  11. #8
    GSM Master YuMERA's Avatar
    Clan br.
    511
    Registrovan
    Dec 2005
    Lokacija
    Šid, Srbija
    Godina
    54
    Br. postova
    348
    Hvala
    67
    Pohvaljen 163 puta u 63 postova
    Windows 10

  12. Sledeci korisnici su rekli hvala YuMERA za ovaj koristan post:


  13. #9
    GSM Guru
    Clan br.
    5934
    Registrovan
    May 2007
    Lokacija
    HR Kuti
    Godina
    42
    Br. postova
    202
    Hvala
    27
    Pohvaljen 27 puta u 18 postova
    Citiram Original postovao YuMERA Pogledaj post
    Windows 10
    mozda i to za jedno 30 godina

  14. Sledecih 2 clanova foruma reklo je hvala kicma na ovom korisnom postu:


  15. #10
    Balkan GSM Team dumix's Avatar
    Clan br.
    1621
    Registrovan
    Jun 2006
    Lokacija
    Београд,capital of the World
    Godina
    50
    Br. postova
    626
    Hvala
    73
    Pohvaljen 123 puta u 65 postova
    ja koristim i 32 i 64 bitne mašine, na 64 sve radi osim starog JAF i UFS boksa ( koristim ih kao interfejse)

  16. #11
    GSM Senior
    Clan br.
    1372
    Registrovan
    May 2006
    Lokacija
    Zrenjanin
    Godina
    44
    Br. postova
    97
    Hvala
    31
    Pohvaljen 4 puta u 3 postova
    Meni radi ufs bez problema na Win7 64 bita. I koristim win 7 64 bita već par godina na skoro svim mašinama koje imam (4 lap top-a i 2 desktop-a), na samo jednom laptopu sam ostavio win 7 32 bita zbog NS pro boxa koji nije hteo da radi na 64 bitnoj sedmici, a sada je i to ispravljeno i radi normalno.

    Windows 8 je totalno smeće zbog odvratnog metro interfejsa.
    Windows 10 je malo bolji od 8, dosta liči na sedmicu, ali ga ne preporučujem zbog gomile špijunskih programa instaliranih od strane Billiya.
    XP je za muzej, ali treba ga možda ostaviti na nekoj staroj mašini ili na jednoj particiji.

    I ajde nek mi neko objasni kakve veze ima količina ram memorije sa tim da li instalirati win 7 32 ili 64 bita ? Meni na laptopu radi odlično win7 64 sa 2 gb rama.

    64 bitni procesori se kod nas masovno prodaju negde od 2002 ili 2003 koliko se sećam (prvi je bio neki athlon 64 pa posle intel dual core i c2duo), ali nije postojao operativni sistem da iskoristi mogćnosti procesora. Tj postojao je 64 bitni xp, ali je bio jako nestabilan, bez drajvera. Pa zatim vista-glista spor i odvratan, da bi tek sedmica bila pristojan, stabilan i brz operativni sistem koji radi kako treba.

    Tako da moj ti je savet slobodno pređi na win 7 64 bita, radi sve kako treba i kad se malo navikneš bićeš prezadovoljan.

  17. #12
    GSM Master YuMERA's Avatar
    Clan br.
    511
    Registrovan
    Dec 2005
    Lokacija
    Šid, Srbija
    Godina
    54
    Br. postova
    348
    Hvala
    67
    Pohvaljen 163 puta u 63 postova
    Citiram Original postovao Djura_GSM Pogledaj post
    I ajde nek mi neko objasni kakve veze ima količina ram memorije sa tim da li instalirati win 7 32 ili 64 bita ? Meni na laptopu radi odlično win7 64 sa 2 gb rama.
    32 bitni sistemi mogu da adresiraju samo 3GB RAM-a a kod windowsa 64 bita nema tog ogranicenja..

  18. Sledeci korisnici su rekli hvala YuMERA za ovaj koristan post:


  19. #13
    GSM Guru
    Clan br.
    13441
    Registrovan
    Mar 2011
    Lokacija
    Beograd
    Godina
    51
    Br. postova
    120
    Hvala
    11
    Pohvaljen 16 puta u 9 postova
    To je tacno samo ako pricas o nesretnom Windowsu koji je u startu napravljen nakaradno i krpljen i krpljen i krpljen i tako do danas.
    Nekada im je to stvarno bilo tehnicko ogranicenje a danas iskljucivo stvar marketinga, filozofija koja pali mase, 64 je u svakom slucaju bolje, jace od 32 i te fore.

    Operativni sistemi kojima je kernel napisan kako Bog zapoveda nemaju te "probleme".

  20. #14
    GSM Senior
    Clan br.
    1372
    Registrovan
    May 2006
    Lokacija
    Zrenjanin
    Godina
    44
    Br. postova
    97
    Hvala
    31
    Pohvaljen 4 puta u 3 postova
    Da li je srećan ili nesrećan, činjenica je da kod nas preko 90 % računara radi pod windowsom. Ni ja ga ne volim, ali za ovaj posao alternative nema.

    Što se tiče krpljenja, to je bila priča za win 98, koji je zakrpljena verzija 95, koji je opet bio zakrpljena verzija win 3.11, a u osnovi je vukao 16 bitno jezgro (kernel). Windows NT je kompletno napisan iz početka, pa je posle napravljan win 2000 pa čuveni XP koji radi dobro do dan danas. Windows 7 je nastavak viste koja je bila nezavršen proizvod.

    Nije nikakva fora, trebalo im je 5 ili više godina da naprave operativni sistem koji će u potpunosti da podrži 64 bitne procesore, da radi stabilno i da ima sve potrebne drajvere. 32 bitni win 7 je namenjen za prastare p4 i starije procesore koji su stari više od 10-12 godina. Sve odatle na ovamo može i treba da koristi 64-bitni OS.

  21. #15
    GSM Master YuMERA's Avatar
    Clan br.
    511
    Registrovan
    Dec 2005
    Lokacija
    Šid, Srbija
    Godina
    54
    Br. postova
    348
    Hvala
    67
    Pohvaljen 163 puta u 63 postova
    Citiram Original postovao servis.kompa Pogledaj post
    Operativni sistemi kojima je kernel napisan kako Bog zapoveda nemaju te "probleme".
    koji? npr.

  22. #16
    GSM Expert Vlada84's Avatar
    Clan br.
    947
    Registrovan
    Mar 2006
    Lokacija
    Beograd
    Godina
    35
    Br. postova
    944
    Hvala
    125
    Pohvaljen 189 puta u 133 postova
    http://www.menuetos.net/index.htm Operativni sistem velicine prastare diskete
    Sto se teme tice u radnji i komp sa winXP (koji se pali 1 u 6 meseci) i komp sa Win7 32 bit, kuci na laptopu win7 64 bit i sve radi lepo.
    Znaci sve jedno, stavi 64bit i udri

  23. #17
    GSM Guru
    Clan br.
    13441
    Registrovan
    Mar 2011
    Lokacija
    Beograd
    Godina
    51
    Br. postova
    120
    Hvala
    11
    Pohvaljen 16 puta u 9 postova
    YuMERA, Svi Unix-odi.


    Djura_GSM Niko ne spori da je Windows najzastupljeniji operativni sistem da racunarima korisnika. U serverskom podrucju to i nije bas tako.
    Da, MS je najveci korak napravio kod Win NT ali i tu nisu napravili sve kako treba zbog toga da bi zadrzali kompatibilnost sa starijim sistemima. Ta kompatibilnost sa starijim verzijama ih i danas muci jer i danas jedan program poludi i blokira ceo sistem, dovodi ga do neupotrebljivosti i slicne gluposti. Ali to je neka druga tema.

    Za siteme bazirane na P4 procesorima je najbolje resenje je Win7 x86? Verovatno si nesto pomesao jer su to procesori iz proslog veka i WinXP je za njih poprilicno tezak s obzirom koliko ti racunari uglavnom imaju memorije. 256MB-512MB a tadasnje P4 munje racunari su imali i celih 1GB

    Korist od x64 bitne verzije ne postoji za sve koji nemaju preko 3GB memorije. Isto tako danas nema ni neke stete ako se koristi x64 i sa 2GB memorije jer situacija sa x64 drajverima se jako popravila sto je bio najveci problem ranije.

    Inace to x86 i x64 danas je jako slicno jer su maheri sitnim prepravkama cinili da x86 sistemi prestanu da imaju limit sto se tice memorije. To samo dokazuje da je to samo MS trik da izmuzu sto vise love jer ipak je 64 bolje, vece od 32. Psihologija je cudo. Rezultate vidjam svaki dan jer svi bi Win x64 i to Ultimate zato sto je najskuplji i najbolji. Jos kada ga ne placaju.... Nemaju oni pojma sta je to 32 ili 64 ali znaju sta je vece i bolje. Pojma nemaju kako je ti jedan te isti Windows samo drugacije podesen.

    Sto se Win XP tice on je bio najbolji za nas posao a i danas je cesto nezamenjiv u nekim situacijama. Kod mene svi alati rade bez problema na Win7 x64. Samo nekada zapne neki drajver za neki uredjaj ali tu je onda dobri stari XP da pripomogne.


    Ali, malo smo zalutali ovde. Krenulo je od tvrdnje da 32bitni sistem ne moze da adresira vise od 3GB rama sto nije tacno. To je samo kod Windowsa tako i to je prosto tako.

    Nedelja je, ima se vremena i za ovakva pisanija ali milslim da smo zalutali tako da sam zavrsio sa ovom temom.

  24. #18
    GSM Master YuMERA's Avatar
    Clan br.
    511
    Registrovan
    Dec 2005
    Lokacija
    Šid, Srbija
    Godina
    54
    Br. postova
    348
    Hvala
    67
    Pohvaljen 163 puta u 63 postova
    Citiram Original postovao servis.kompa Pogledaj post
    Inace to x86 i x64 danas je jako slicno jer su maheri sitnim prepravkama cinili da x86 sistemi prestanu da imaju limit sto se tice memorije. To samo dokazuje da je to samo MS trik da izmuzu sto vise love jer ipak je 64 bolje, vece od 32. Psihologija je cudo. Rezultate vidjam svaki dan jer svi bi Win x64 i to Ultimate zato sto je najskuplji i najbolji. Jos kada ga ne placaju.... Nemaju oni pojma sta je to 32 ili 64 ali znaju sta je vece i bolje. Pojma nemaju kako je ti jedan te isti Windows samo drugacije podesen.
    S obzirom na tvoj user name ovo gore nije bas po meri...

    Sistemi sa 64 bita sa softverske strane je nesto sto pruza mogucnost da aplikacije budu brze, bolje i mocnije. Matematicki gledano izmedju 32 i 64 bita je razlika u broju cifara sa kojim operisu programi u jednom programskom ciklusu. Limit od 3GB RAM-a nije skinut nego je prosiren iz razloga jer 64 bitni sistemi zahtevaju vise radne memorije a i memorijski pokazivaci su 64 bitni (znci duplo veci od 32). Win 64 svoje bolje perfomanse pokazuje sa 4GB RAM memorije i vise ali isto tako moze da radi sa manjom kolicinom RAM-a.
    U pocetku Win64 imao je problema sa drajverima jer proizvodjaci hardvera su morali da reprogramiraju svoje drajvere na 64bitnu platformu.

    Mozda sa neke laicke tacke gledista i nema tu nesto revolucionarno ali sa programerske strane ima i te kako. Jer 64 bita sem sto moze da adresira vise od 4GB RAM-a moze i pojedinacnoj aplikaciji da dodeli 2GB tog istog rama sto svako ko se bavi programiranjem zna sta znaci drzati sve promenljive na adresama u RAM-u i trenutno im pristupati a da ne pominjem i veci broj registara.... itd...

    S obzirom na moje bavljenje racunarima od 1984. godine(ZX48 pa onda Commodore64) uvek sam bio neko ko nije lako prhvatao novotarije i moram priznati da sam mnogo u tome gresio samo to tada nisam znao. Sad ne letim sa sistema na sistem cim izadje ali ispratim novotarije i kad procenim da bi to moglo biti dobro pocmem to da i koristim... Tako da sam, recimo, preskocio Win2000,Vistu,Win8 i jos neke jer to upravo mislim da su sistemi o kojima i ti govoris (bez obzira na 'bite')...

    A na kraju krajeva, ko smo mi da opste polemisemo o necemu sto je pravilo i testiralo preko 100.000 inzinjera u MicroSoft-u

    Da ne bi ovo preraslo u ono "Ciji je veci?" i ja zavrsavam sa ovom temom.

    poz....
    YuMERA

  25. Sledeci korisnici su rekli hvala YuMERA za ovaj koristan post:


  26. #19
    GSM Senior
    Clan br.
    1372
    Registrovan
    May 2006
    Lokacija
    Zrenjanin
    Godina
    44
    Br. postova
    97
    Hvala
    31
    Pohvaljen 4 puta u 3 postova
    @servis.kompa Nije reč ni o kakvoj psihologiji. Neka me ispravi neko ako grešim, ali verujem da je ideja u tome da 32 bitni procesor u jednom trenutnku može da zahvati i krene da obrađuje 32 bita podataka, dok je kod 64 bitnih procesora taj broj duplo veći. Znači teoretski bi ubrazanje trebalo da bude duplo na nivou procesora. Za to su bile potrebne ispravke ili pisanje operativnog sistema na nivou low level programiranja, tj asemblera. Kao i pisanje drajvera za potpuno novu platformu hardvera. 64 bitni OS na 64 bitnom hardveru je svoj na svome.

    To je isto priča o mhz, kao više mhz = veća brzina, što je potpuno pogrešno a velika većina ljudi misli tako. Po toj logici neki intel p4 iz 2000 godine koji radi na 1,7 ghz i neki isto intel npr atom procesor na istom taktu iz ove godine rade - istom brzinom. A na testovima razlika 5, 10, 20 ili više puta brži ovaj noviji. Nije tu samo reč o 32 - 64 bita, broju jezgara, nego ima još dosta stvari koje određuju brzinu, arhitektura procesora, broj miliona tranzistora, brzina magistrale, keš i ram memorija itd. Kao kad bi sad rekli "psihološki je to da je ovaj iz 2015 brži, ma rade na istom taktu, to je to isto". A ovaj stari ne može ni da pokrene ovo što ovaj novi sa lakoćom radi.

    Ne mislim da treba svi koji imaju stari računar da pređu na win 7 32 bita. Nego jednostavno za to je namenjena 32 bitna verzija, pod uslovom da imaju 1 gb ram-a, i da iz nekog razloga žele da koriste noviji os. Ako su zadovoljni sa Xp, 98, ms dosom ili linuxom neka ga i dalje koriste. Smisao prelaska na 64-bitni operativni sistem je da bi se iskoristile pune mogućnosti hardvera. Namerno ovde nisam napisao da treba da se koristi win 64, nego koji god OS završava posao.

    Nije mi namera nikoga ovde da "poklopim" sa svojim mišljenjem.
    Jednostavno razgovaramo kao kolege, a i ponešto novo se nauči. To je i smisao foruma - zar ne ?

    Pozdrav i sve najbolje
    Djura

  27. #20
    GSM Guru
    Clan br.
    13441
    Registrovan
    Mar 2011
    Lokacija
    Beograd
    Godina
    51
    Br. postova
    120
    Hvala
    11
    Pohvaljen 16 puta u 9 postova
    Jos jednom, tvrdnja je bila da 32bitni sistem ne moze adresirati vise od 3GB.

    Ja sam samo reako da to nije tacno i da to vazi samo za Windows.

    Ko ne veruje neka pogleda ovo dole, mozda mu postane jasnije o cemu pricam jer je jasno da 32bitni Linux vidi 6GB rama.

    flash@flash-desktop:~$ uname
    Linux
    flash@flash-desktop:~$ uname -m
    i686
    flash@flash-desktop:~$ uname -a
    Linux flash-desktop 3.13.0-40-generic #69-Ubuntu SMP Thu Nov 13 17:56:26 UTC 2014 i686 i686 i686 GNU/Linux
    flash@flash-desktop:~$
    top - 00:35:41 up 5:19, 3 users, load average: 0.01, 0.06, 0.11
    Tasks: 172 total, 1 running, 171 sleeping, 0 stopped, 0 zombie
    %Cpu(s): 0.7 us, 0.2 sy, 0.0 ni, 99.2 id, 0.0 wa, 0.0 hi, 0.0 si, 0.0 st
    KiB Mem: 6188976 total, 1903676 used, 4285300 free, 69968 buffers
    KiB Swap: 3068376 total, 0 used, 3068376 free. 887000 cached Mem

    PID USER PR NI VIRT RES SHR S %CPU %MEM TIME+ COMMAND
    3449 flash 20 0 122868 25420 18920 S 1.7 0.4 0:01.11 konsole
    1400 root 20 0 101944 74544 39072 S 0.7 1.2 3:06.72 Xorg
    2643 flash 20 0 1138452 293684 46664 S 0.7 4.7 2:23.35 firefox
    1 root 20 0 4600 2624 1480 S 0.0 0.0 0:01.27 init
    Ovde se opasno brkaju neke stvari.
    Rad samog procesora i to li on radi za 32 ili 64 bitnim podacima je jedna stvar a upravljanje memorijom sasvim druga.
    Naravno da je za racunar sa 64 bitnim procesorom prirodnije da je sistem 64 bitni i da radi punom snagom a ne da emulira 32 bitni.

    Isto tako nije prirodno da imate racunar sa 6GB rama i 32bitnim Windowsom i da vam on omogucava da koristite samo 3GB fizicke memorije bez obzira sto procesor radi tako sto emulira 32bitni.
    Jos apsurdnije je da vam taj sistem omogucava dodatnu virtuelnu memoriju koja je red velicine sporija od ram memorije a ne dozvoljava da iskoristite svu fizicku ram memoriju.. U redu, niko normalan nece tako da koristi racunar nego ce da kupi skuplju 64 bitnu verziju sto MS i jeste cilj u celoj toj zavrzlami.

    Neverne Tome neka prouce dobro cenovnike pa ce videti razne limite koje MS postavlja i to po pitanju podrzanog rama, broja konekcija i slicno.

    Imas neki server sa 16GB rama, kupis neki Win i lepo to radi. Posle godinu dana vidis da ti je 16GB malo pa dodas jos 16GB. Onda vidis nista se nije promenilo i onda saznas da ta verzija Win-a ima limit od 16GB rama, treba kupiti skuplju verziju koja radi sa do 64GB rama ali kosta puno vise.

  28. #21
    GSM Master YuMERA's Avatar
    Clan br.
    511
    Registrovan
    Dec 2005
    Lokacija
    Šid, Srbija
    Godina
    54
    Br. postova
    348
    Hvala
    67
    Pohvaljen 163 puta u 63 postova
    Citiram Original postovao servis.kompa Pogledaj post
    Jos jednom, tvrdnja je bila da 32bitni sistem ne moze adresirati vise od 3GB.
    Tvrdnja je bila da Windows 32-bitni ne moze da adresira vise od 3GB RAM-a.

    A to sto ti pricas o LINUX-u nema veze sa ovim forumom i prvim postom iz ove teme. Jer covek ima dilemu na koji Win7 da predje 32 ili 64 bita. Sto mu je za ovaj posao potpuno svedno ali sa Linuxom ili neki drugi OS, sigurno nece moci pokrenuti ni jedan softver ili hardver za potrebae GSM-a..

  29. #22
    GSM Guru
    Clan br.
    13441
    Registrovan
    Mar 2011
    Lokacija
    Beograd
    Godina
    51
    Br. postova
    120
    Hvala
    11
    Pohvaljen 16 puta u 9 postova
    32 bitni sistemi mogu da adresiraju samo 3GB RAM-a a kod windowsa 64 bita nema tog ogranicenja..
    32 bitni sistemi. Nije samo Windows sistem, postoje i drugi. U pitanju je preciznost u izrazavanju i pisanju.
    Verovatno sam ja cepidlaka, ispada da svi ostali sistemi ne vide vise memorije osim 64 bitnog windowsa i otuda svo ovo pisanije.

    Sto se tice upotrebe u ovom poslu cinjenica je da su softveri pisani iskljucivo za windows. Pre neku godinu dok je bilo problema sa adb drajverima na winu stvari sam lako resavao pod slackware-om, ukljucis diag na telefonu, prikacis na slack i radi bez greske. Sada su problemi i na windowsu te prirode jako retki tako da vise nije neophodno ali eto, mozda zatreba.

Pravila postovanja

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •